dinsdag 10 augustus 2010

De waarheid.

Hier is een test: pak een willekeurig mode- of meisjesblad uit de schappen bij de dichtsbijzijnde supermarkt. Sla die open op een compleet willekeurige bladzijde. Wat zie je? Zie je iemand die op jou lijkt? Zie je een vrouw die je elke dag op straat zou kunnen tegenkomen? Zie je iemand die je moeder zou kunnen zijn? Of zie je een opgedirkte, slanke, ogenschijnlijk gelukkige, kortom een perfecte vrouw?
De illusie die het schoonheidsideaal heet, maakt me eerlijk gezegd misselijk. Niet omdat ik jaloers ben op mensen die de kunst van het photoshoppen beheersen, maar omdat ik zie wat de gevolgen ervan zijn. Niemand die ik ken, voelt zich beter over zichzelf na het lezen van een dergelijk blad. Nee, het moet beter. Het moet minder vet, meer make-up, meer 'work outs', minder jezelf, meer mode. Ik zie wat het met jonge meisjes doet.
Ik kan met enige zekerheid zeggen dat jij, degene die dit leest, wel eens een snoepje, gebakje of iets anders vets of zoets heeft afgeslagen. Niet omdat je er geen trek in had, maar omdat je wist dat het niet goed voor je was. En omdat je ervan aan zou kunnen komen, en dat terwijl je juist zo goed bezig was. "Ik was juist zo goed bezig" is niet een zin die in het hoofd van een tienermeisje moet rondspoken.
Het afschaffen van modebladen is onmogelijk en irrationeel. Maar je kunt jezelf iets beloven: als je in de spiegel kijkt, denk dan niet aan wat je anders zou willen, denk aan iets aan jezelf waar je dankbaar voor bent. Ik zal beginnen: ik ben dankbaar voor mijn lange benen. En dat ik de waarheid weet over mezelf, namelijk dat ik niet hoef te lijken op de superdunne modellen. Die weten niet eens meer hoe chocola smaakt.

6 opmerkingen:

 1. Je schrijft gewoon geweldig (:
  Ik volg je x]

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je schrijft super mooi, en het is ook nog eens helemaal waar !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je schrijft inderdaad heel mooi,
  en het klopt ook nog eens!

  In tijdschriften word ook heel erg
  bewerkt, waardoor het lijkt alsof je
  perfect bent.
  Tsja, iedereen krijgt een mooie kop
  met photoshop! ;p

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. SUPERMOOI geschreven, wauw.
  Je andere berichtjes vond ik ook al zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Of je kan het anders doen: eens goed lachen terwijl je dergelijke blaadjes leest, en genieten van chocola of zelfgebakken cake. Zo doe ik het :)

  BeantwoordenVerwijderen