zondag 11 juli 2010

Waar blijven de vrouwelijke voorbeelden?

Vanavond is de finale om de wereldbeker tussen Nederland en Spanje. Wat de afloop ook zal zijn, het is zeker dat Nederland er nieuwe nationale helden bij heeft. Iedere jongen droomt ervan aan te vallen zoals Robben, te passen zoals Kuyt en te tackelen (zonder een kaart te krijgen) zoals Van Bommel. Maar hoe zit het met de meisjes? Zijn er wel positieve rolmodellen te vinden voor jonge vrouwen, en dan specifiek in Nederland?
Wanneer je naar de muziekwereld kijkt, is het moeilijk een goed vrouwelijk voorbeeld te vinden. Lady Gaga mag dan wel in de top van de hitlijsten staan, wanneer ze half naakt in een videoclip verschijnt en leeft op babyvoeding, kun je je afvragen wat voor een signaal ze daarmee zendt.
Ook elders in de wereld is het lastig een ideaalbeeld te vinden waaraan meisjes zich kunnen spiegelen. In modebladen wordt veelal een onrealistisch beeld verkondigd waaraan vrouwen moeten voldoen. In de sport bestaan weinig bekende vrouwen, en maar weinig jongeren zijn geïnteresseerd in de politiek.
Het wordt tijd voor een vrouwelijk rolmodel. Een realistische, moderne vrouw die een positief signaal uitzendt naar haar jonge fans. Is Hollands Next Female Role Model een idee?

1 opmerking:

  1. Emma Watson? Da's wel een positief rolmodel, volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen