zondag 25 juli 2010

E-wat?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die je tegenwoordig in alle lightproducten kunt vinden. Het is vele malen sterker dan suiker en bevat vrijwel geen calorie├źn, maar aspartaam is bijna niet onderzocht. Het schijnt veel klachten te veroorzaken, waaronder hoofdpijn. Volgens sommigen is het zelfs kankerverwekkend. De reden dat dit E-nummer (E951) niet onderzocht wordt, is vanwege het geld: aspartaam is goedkoop en zit in heel veel producten.
Of wat dacht je van E621, MSG, een stofje dat ervoor zorgt dat je niet vol raakt van het eten, waardoor je dus door blijft gaan en zo een hele zak chips weg kan krijgen. Bovendien kan het hartkloppingen en duizeligheid veroorzaken, ofwel het "Chinese restaurantsyndroom".
Maar weinig mensen weten voor welke stoffen E-nummers staan en zijn vaak verbaasd over de afkomst (bijvoorbeeld E120, karmijn, een rode kleurstof die afkomstig is uit luizen, en die te vinden is in M&M's en roze koeken. Eet smakelijk). Het is eigenlijk belachelijk dat mensen niet weten wat er in hun eten zit, en zomaar aannemen dat het wel goed zit. Het feit is namelijk dat voedselproducenten er niet om geven hoe gezond het product is, als er maar geld verdiend wordt.
Let voortaan eens op de E-nummers in je dagelijks voedsel. Niet alles is giftig en gevaarlijk, maar een beetje aandacht voor wat je eet, is nooit verkeerd.

Lijst van alle E-nummers op Wikipedia

4 opmerkingen:

 1. ik ben het helemaal eens met de laatste zin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat superhandig!
  ik volg je! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben via girlscene op je blog terecht gekomen, en ik vind hem erg leuk! Ik ga me zeker vaker aan een kijkje wagen.

  BeantwoordenVerwijderen