dinsdag 3 mei 2011

De aso-ik

Ik liep vanmiddag door de stationhal van Utrecht Centraal, toen ik een politie-agent zag praten met een jongen. De jongen was van de categorie 'aso'. Hij had de baard nog niet in de keel, maar hij protesteerde luid tegen de agent terwijl zijn matje vrolijk heen en weer zwiepte. Het zette me aan het denken, niet alleen over de vraag hoe het kon dat er nog mensen bestonden met een matje, maar ook over mezelf. Hoe aso ben ik eigenlijk? Wat is de aso-ik?
Ik kon nergens op komen. Ik hou me (gewoonlijk) aan de verkeersregels, ik hou de deur open voor andere mensen, zeg nog 'u' tegen oudere mensen en ik telefoneer nooit in de stiltecoupé. Ik ben helemaal niet aso. Eerst was ik blij met deze conclusie. Ik ben een net mens, die 'alstublieft' en 'dankuwel' zegt en die je nooit ziet wildplassen (dat laatste is misschien ook omdat ik veel te preuts daarvoor ben). Maar is het eigenlijk wel goed om altijd goed te zijn? Het lijkt me heerlijk om voor een dag aso te zijn. Ik zou wijdbeens met het openbaar vervoer reizen, hier en daar op de straat spugen en een grote bek geven tegen iedereen die me langer dan twee seconden aan zou kijken. Aso zijn is een bevrijding.
Jammer genoeg ben ik geen aso. Ik ben een nette burger. Ik zal later mijn belasting betalen en de deur openhouden tot mij nette leven tot een einde komt. Ik kijk nog een keer naar de asojongen die langs de agent naar zijn vrienden kijkt en ik zucht. Kon ik maar een beetje meer op hem lijken.

6 opmerkingen:

 1. Herkenbaar! en weer goed geschreven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit was echt zo leuk om te lezen :D

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou niet aso willen zijn, maar wel wat assertiever.

  Ik vind trouwens dat matjes en op de grond spugen officieel verboden moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, herkenbaar! Eerst zou ik me 'bevrijd' voelen, maar daarna zou ik me waarschijnlijk realiseren dat dit toch echt niet bij mij past.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jaaa wat een goed stuk! Soms lijkt mij ook wel eens lekker om een minder sterk geweten te hebben ;) ff schijt aan de wereld en zo...haha..maar goed! Ik zou ook niet willen dat mensen denken: wat een aso...dus ja, toch wel prima zo!
  En...wat ik me ook altijd afvraag...in hoeverre hebben aso's door dat ze aso zijn? Daar zou een onderzoek wel op zijn plaats zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen